Често задавани въпроси за смяната на масло

Каква е цената на смяната на моторното масло?

Точна цена не можа да бъде посочена. Всеки сервиз има различна надценка. Цената основно зависи от вида на автомобила и наличието на кора под двигателя. Ако е необходимо повече време за смяната на маслото, цената се повишава. Масовите цени за смяна на масло в момента са около 10 лв. Нашият съвет е да сменявате масло при техническо обслужване на автомобила. Така ще спестите пари.

 

Колко често се сменя маслото?

Зависи от автомобила и неговата експлоатация. В момента всикчи автомобилни производители се стремят да удължат срока на смяна на масло на 20 000 км. Ако тези километри са предимно градско, това е еквивалентно на „смърт” за мотора. При натоварена експлоатация на автомобила е желателно интервалът да бъде съкратен, дори и на под 10 000 км.

 

Какво масло да използвам?

В момента се предлагат стотици видове масла от множество производители. На пазара се предлагат и масла с цена близка до тази на горивото. Тези масла не отговарят на изискванията и не пазят двигателя. Вижте другите статии за повече информация.

Трабва ли да използвам най-скъпото масло?

Не, разбира се! Важното за едно масло е да е с гарантиран произход и да покрива определените изисквания. Не винаги цената гарантира качество. Въпреки това по-скъпите марки масла отделят повече пари за следене на пазара за фалшификати, покриват високи изискванията и гарантират безпроблемна работа.

 

За колко време се осъществява смяната на маслото?

Обикновенно времето е до 30 мин.

Трябва ли да сменям маслен филтър?

Да, при всяка смяна, масленият филтър следва да се подмени. Цената му е в диапзаона на 5-10 лв. Важното при избор на филтър е да е за вашия автомобил. Във филтъра има клапи за задържане на масло и байпас на налягане. Ето защо е много порочна практиката на някои сервизи да се слага филтър, който „влиза”.

Трябва ли да сменям въздушен филтър при смяната на масло?

Не, изборът е ваш. Двете дейности не са свързани.